Thursday, September 22, 2011

Richard Wurmbrand – o viata de om

Unul din cei care l-au cunoscut cel mai bine a fost, fara indoiala, Mihai Wurmbrand, fiul lui. Iata ce a scris acesta in necrologul rostit cu ocazia serviciului de inmormantare tinut Vineri 23 Februarie, la Sky Chapel- Rose Hills:
“Richard Wurmbrand (1909-2001)
Rev. Richard Wurmbrand, 91 de ani, autorul a 18 carti religioase de mare succes mondial, traduse in peste 70 de limbi, descriind viata sa si 14 ani in inchisori comuniste, a fost fiul cel mai mic din cei patru copii ai unei familii de evrei din Bucuresti, Romania. Intre anii 1913-1919, familia sa a locuit in Istambul, Turcia. Tatal, de profesie dentist, a decedat in 1919, in urma unei epidemii de gripa. Vaduva saraca s-a intors cu cei patru fii la Bucuresti. Richard, care devenise un tanar intelectual deosebit de dotat, cunoscator a patru limbi, a avut o tinerete furtunoasa, fiind activ politic ca extremist de stanga, si lucrand ca si agent de bursa. In acea perioada, a cunoscut-o si s-a casatorit cu Sabina in 1936. In acelasi an, tanarul cuplu de evrei, plecat intr-o vacanta prin muntii Romaniei, l-a cunoscut pe domnul {olf\es, un tamplar german, care le-a pus in mana o Biblie.
Acest domn i-a implorat pe cei doi tineri intelectuali evrei cu inalta educatie sa citesca macar una din evanghelii, care nu era altceva decat o scurta biografie a celei mai imporante personalitati ale poporului evreu, Isus Hristos. Sabina si Richard, care s-au intalnit ulterior si cu alti crestini evrei, s-au convertit si au fost botezati. Ei au inceput sa frecventeze Misiunea Anglicana pentru evrei din Bucuresti, Romania. Mai tarziu, dupa incheierea unor studii, Richard, un orator carismatic, a fost ordinat intai ca si anglican, apoi, dupa cel de-al doilea razboi mondial, a fost reordinat ca si pastor luteran. Unicul fiu al celor doi, Michael, s-a nascut in 1939.
Datorita faptului ca Romania a declarat razboi Angliei si celorlalte puteri occidentale, la incpeutul celui de-al doilea razboi mondial, pastorul englez anglican a trebuit sa paraseasca Romania. Rev. Richard Wurmbrand si sotia sa Sabina, plini de curaj si fara nici un resentiment, au continuat sa desfasoare o activitate misionara crestina ilegala, fara sa se gandeasca la bunurile pe care le aveau sau la familie. Au inceput sa scoata numerosi copii evrei din ghetto-uri, au predicat zilnic in nenumarate adaposturi si au ajuns sa fie arestati de mai multe ori pentru activitate religioasa interzisa intr-un stat aflat in stare de razboi. Cel putin o data, daca nu de mai multe ori, au fost gata sa fie condamnati la moarte de catre tribunalul militar, care nu avea nici un pic de rabdare cu, sau intelegere pentru doi evrei deveniti crestini, impreuna cu alti evrei, si care desfasurau activitati religioase interzise, in timp ce Romania se afla in razboi.
Familia Wurmbrand, iubita si respecata de multe personalitati romane ortodoxe, a reusit sa fuga prin intermediul unui domn Lungulescu, editorul sef al celui mai raspandit ziar roman, Universul. Parintii Sabinei, doua surori si un frate au pierit in lagarele naziste. Isaac Feinstein, un misionar crestin evreu deosebit de eficient printre evreii romani, si cel care a jucat un rol important in convertirea sotilor Wurmbrand, a fost si el ucis de catre legionarii nazisti romani. Viata cuplului in acea perioada este descrisa in cartea lui Richard Wurmbrand numita Hristos pe calea evreilor. In scurta perioada cuprinsa intre sfarsitul celui de-al doilea razboi si tranzitia Romaniei spre comunism (1945-1947), Richard Wurmbrand a tiparit si organizat distribuirea ilegala a unui numar de un milion de evanghelii in limba rusa soldatilor rusi care ocupau Romania. A fost pastorul unei biserici compuse din 1000 de evrei convertiti la crestinism.
In februarie 1948, desi aflat sub protectia diplomatica a suedezilor, Richard Wurmbrand a fost rapit de pe strada de catre guvernul comunist si a disparut in reteaua de inchisori comuniste. In vederea unei judecati formale, el a fost intemnitat sub un nume secret, timp de trei ani, singur intr-o celula. Acolo, a fost torturat si ulterior condamnat la 25 de ani de inchisoare ca inamic al statului comunist. Procesul formal n-a avut loc niciodata, datorita faptului ca el a rezistat torturilor. El a petrecut 14 ani in temnitele comuniste, in doua etape: 1948-1956 si 1959-1964. Sotia sa, Sabina, a fost arestata si trimisa la munca silnica intre anii 1950-1953. Richard a reusit sa convinga cativa ofiteri securisti sa devina crestini.
In 1956, unul dintre acestia, domnul Sandu Franco, a obtinut in mod clandestin eliberarea sa din temnita, convingand unul din capii distrati ai Securitatii sa-si puna semnatura pe ordinul de eliberare. In 1964, crestinii luterani norvegieni impreuna cu crestinii evrei britanici au platit suma de $ 10.000 pentru rascumpararea sa si a familiei sale din Romania comunista. Doi dintre fratii sai si Iser Harel, un fost cap al serviciilor secrete din Israel, au avut o substantiala contributie in eliberarea sotilor Wurmbrand. Cartile sale, Torturat pentru Hristos si Subteranele lui Dumnezeu, descriu unele din detaliile de mai sus. Evenimentele care i-au adus recunoastere mondiala in lumea occidentala n-au fost culese si publicate in nici o carte si, de aceea, sunt prezentate aici. Ele releva minunata imbinare a credintei sale cu curajul si perspicacitatea sa cu care a fost inzestrat.
Familia Wurmbrand a sosit in decembrie 1965 in Oslo, Norvegia, si, fiindca nu intelegeau norvegiana, au vizitat, in prima lor duminica, Biserica Luterana Americana. Impresionati de libertatea de inchinaciune la care au asistat, au plans intreg serviciul. Rev. Myrus Knutson, pastorul bisericii, profund impresionat de aceasta familie de refugiati, si-a deschis usa casei sale pentru a-i adaposti. in acelasi timp, acest pastor a verificat, prin ambasada SUA, veridicitatea relatarilor incredibile ale familiei Wurmbrand. “Demni de toata increderea!” a venit raspunsul. Ca urmare, Rev. Wurmbrand a fost invitat sa vorbeasca in fata membrilor bazei NATO adunati in cea mai mare capela din Oslo.
Pentru ca se puteau pune intrebari, capelanul, colonel Cassius Sturdy, l-a intrebat pe Pastorul Wurmbrand de ce occidentul nu ar trebui sa incerce sa coexiste impreuna cu comunismul.
Wurmbrand, intotdeauna dramatic in actiunile sale, s-a dat repede jos de pe podium, i-a smucit colonelului portofelul din buzunar si a zis: “Ti-am luat banii, banii tai sunt in buzunarul meu. Hai acum sa coexistam pasnic!” Apoi, a continuat, spunand:
“N-ar fi o problema pentru comunism sa coexiste, acum, dupa ce a ocupat jumatate de glob. Adevarul este ca, dupa cum nu exista leac impotriva cancerului, nu exista nici o solutie impotriva comunismului. Si tot asa, dupa cum nu ne putem multumi cu ideia ca trebuie sa ne resemnam in fata cancerului, n-ar trebui sa ne resemnam si cu ideia ca acest comunism n-are leac.”
Colonelul Sturdy s-a ridicat imediat in picioare si a zis:
“Domnilor, Wurmbrand este omul care ne trebuie! Hai sa-l trimitem in America ca sa le sterpeleasca portofelele tuturor simpatizantilor de stanga si sa le deschida ochii.”
S-a trecut de indata la colectarea unor fonduri si s-a stabilit un itinerariu pentru ca, peste o luna, Rev. Wurmbrand sa tina discursuri, in special in estul Statelor Unite.
Ajuns la New York, a constatat ca audienta era compusa din pacate numai din cativa militari adunati intr-o micuta capela. Dezamagit, Wurmbrand si-a programat biletul de plecare inapoi in Europa, considerand toata actiunea lipsita de orice succes. Inainte de a pleca insa, a fost invitat la Philadelphia, unde urma sa-si viziteze unicul prieten american pe care-l cunostea, un pastor evreu crestin. Acesta nu l-a incurajat de loc, in ceea ce privea ramanerea definitiva in SUA, considerandu-l mult prea in varsta si prea slabit pentru a fi in stare sa pastoreasca o biserica.
“Nu vei fi in stare sa-ti castigi existenta”, au fost ultimele cuvinte ale prietenului sau. Richard l-a rugat sa-l plimbe putin prin centrul din Philadelphia si “s-a intamplat” ca tocmai atunci sa aiba loc acolo cea mai mare demonstratie impotriva razboiului din Vietnam, eveniment la care urma sa vorbeasca un pastor presbiterian, un partizan al miscarii de stanga. Oprindu-se sa asculte din curiozitate, Wurmbrand, indignat de ceea ce se spunea s-a repezit in fata, a pus mana pe microfon si, de la inaltimea staturii lui de aproape doi metrii , a urlat cat il tineau puterile:
“N-ai nici o idee ce inseamna comunismul! Uita-te la mine, eu sunt doctor in comunism. Ca pastor crestin, locul tau ar trebui sa fie alaturi de victimele comunismului si nu alaturi de calaii care-i tortureaza.”
“Cum poti fi doctor in comunism?” i s-a replicat sarcastic.
“Uite diploma mea,” a raspuns Wurmbrand, si, desfacandu-si pana la brau camasa, le-a aratat tuturor cicatricele adanci de pe torace. Multimea a vuit uimita. A venit politia. L-au dat jos si l-au rugat politicos sa-si incheie camasa la loc.
Incidentul, desi petrecut foarte repede, a fost suficient pentru ca niste fotografi priceputi sa poata poza intamplarea dramatica si sa-l roage sa le dea niste interviuri.
A doua zi, toate ziarele importante din SUA aveau pe prima pagina imaginea pastorului care cu pieptul gol acoperit de cicatrice. A urmat o serie de interviuri si solicitari de discursuri. Wurmbrand si-a amanat plecarea si si-a mai prelungit sederea cu inca aproape doua luni in SUA. Din cauza solicitarilor, a urmat inca o prelungire de alte trei luni, timp in care a facut turnee si a tinut peste tot discursuri si conferinte.
Marturia sa din mai 1966, inaintea Subcomitetului de Securitate Interna a Senatului SUA, a devenit publicatia cea mai bine vanduta a Guvernului SUA pentru urmatorii trei ani. In noiembrie 1966, Richard, Sabina si Michael, care intre timp s-au stabilit in SUA, au inceput infiintarea misiunilor crestine pentru tarile comuniste. In 1990, misiunea a fost denumita Vocea Martirilor Inc., cu sediul in Bartlesville, O|., director general actual Tom {hite, o organizatie mondiala care are ca tinta ajutorarea crestinilor persecutati de catre regimurile comuniste si evanghelizarea simpatizantilor de stanga. O atentie deosebita este acordata, acum cand regimurile comuniste au cazut, tarilor musulmane. Misiunea are filiale in peste 35 de tari din lumea libera. Rev. Wurmbrand a calatorit in toata lumea si a dat numeroase intervieuri spectaculoase televizate. De exemplu, el a lasat-o pe Madeleine O^Hare, o ateista notorie, fara grai, atunci cand a intrebat-o, intr-un intervieu televizat in direct, daca cunoaste adresa vreunei societati de caritate ateiste, in timp ce lumea este plina de tot felul de societati caritabile religioase. Activitatea misiunii “Vocea Martirilor,” cat si discursurile reverendului Wurmbrand, au atras atentia lumii intregi asupra sortii triste si uitate a fratilor crestini de pe tot pamantul.
Mesajul lui Wurmbrand a fost intotdeauna: “Urati sistemul rau, dar iubiti pe cei ce persecuta si cautati sa-i convertiti la crestinism.” O credinta profunda, o minte ascutita si agerimea sa il prezinta pe Wurmbrand ca pe o persoana deosebit de placuta si calda. Principiul sau a fost: “Ajuta pe oricine si daruieste oricui iti cere.” Conducatori crestini din lumea intreaga au scris carti si au depus marturie despre el, numindu-l “martirul viu” si “Pavel al cortinei de fier.” Cateva din predicile sale au fost publicate in cartile “Predicile izolarii solitudinii” sau “Atingand inaltimile.”
Pana si dupa varsta de 85 de ani a continuat sa calatoreasca si sa tina discursuri. Dar in ultimii cinci ani a fost retinut la pat, datorita comotiilor numeroase si neuropatiilor de la picioare contractate in timpul inchisorilor, unde era nevoit sa stea mai mult in picioare si sa sufere de foame. A decedat in Torrance, CA, pe data de 17 februarie 2001, din pricina unei insuficiente respiratorii. Sotia sa, Sabina a decedat pe data de 11 august 2000. A ramas in urma fiul lor, Michael. (Sursa)

Thursday, March 31, 2011

Ferenc Visky – amintiri despre Richard Wurmbrand

Unul dintre oamenii care au suferit împreună cu Wurmbrand în temniţele comuniste a fost şi pastorul reformat Ferenc Visky. Acesta a publicat o carte cu amintirile sale din închisoare în care vorbeşte şi despre Richard Wurmbrand. Cartea se numeşte: 70 de povestiri despre puşcărie şi prietenie, fiind publicată în anul 2004 de Editura Aqua Forte-Koinonia, Cluj. Mai jos includem selecţiunile din carte legate de persoana lui Wurmbrand.

Adunaţi laolaltă
La începutul anilor de puşcărie, eram într-o celulă comună cu ceilalţi deţinuţi politici, mai târziu însă ne-au adunat pe toţi preoţii la un loc, fiindcă cei mai mulţi îşi continuau pastoraţia şi printre deţinuţi.
Odată, uşa celulei s-a deschis şi printre noi a fost azvârlit un bărbat înalt, doar piele şi os. S-a uitat în jur şi a spus apoi, fără teamă:
- Fraţilor, Domnul îşi adună iar poporul Său.
Era Richard Wurmbrand. Se potrivea cu greu şabloanelor la îndemână, nu doar prin statura înaltă, ci şi prin alcătuirea sa spirituală. Cunoştea toate închisorile mai mari ale României. Nu toată lumea vorbea admirativ despre el, dar doar acela să arunce asupra lui piatra dogmaticii, a rasismului său a oricărei alte teorii, care a trecut prin bolgiile închisorilor, de la Jilava, prin Piteşti, până la Gherla.
S-a împlinit oare, profeţia lui Richard? Români, unguri, saşi, evrei, evrei creştinaţi, reformaţi, ortodocşi, catolici, evanghelici, greco-catolici, unitarieni, reprezentanţi ai unor confesiuni mai restrânse, monahi şi mireni, la etajul al II-lea din aripa veche a închisorii de la Gherla, într-o singură celulă. Prilej mai bun nici că se putea.
Casa rugăciunii, iată.

Omul cu cartea
La începutul anilor patruzeci, colegii mei preoţi mi-au relatat că, la conferinţa internaţională organizată la Sinaia de către Consiliul Mondial al Bisericilor, le-a atras atenţia un bărbat evreu, înalt, uscăţiv, cu ochii aprinşi, care se proclama discipol al lui Isus. Avea în permanenţă asupra lui o carte uriaşă, Biblia, care însă se deosebea considerabil de Scripturile obişnuite, întrucât posesorul ei pusese să fie legate, de fiecare pagină, câte două-trei foi goale, care apoi au devenit doldora de însemnări, texte explicative, note. Cu noştea Biblia aproape pe dinafară, şi în ebraică, şi în greceşte. Tovarăşii mei, cu care am fost condamnat ulterior în cadrul aceluiaşi proces, au mai aflat despre el că trăia în Bucureşti, ca pastorul conducător al unei comunităţi iudeo-creştine. Imediat după conferinţă, i-au făcut o vizită la reşedinţa sa din capitală. De atunci, am urmărit cu atenţie destinul acestui bărbat deosebit. Nu mult după aceea, după cel de-al doilea război mondi al, am aflat că fusese arestat. S-a trezit în mine dorinţa de a-l cunoaşte şi personal. Zilnic îl rugam pe Stăpânul Lumii să-mi facă posibilă întâlnirea cu omul cu cartea. Dumnezeu mi-a ascultat ruga.

Amurgul capitaliştilor
Toată viaţa, Richard a căutat răspunsul la o singură întrebare: cum ar putea fi el omnifăcătorul tuturor lucrurilor, ca să mai atragă pe câte cineva de partea Aceluia căruia îi aparţinea el însuşi, din toată inima, cu tot sufletul şi cu toată tăria.
La începutul regimului sovietic, preoţii îşi puteau îndeplini din ce în ce mai greu slujbele de zi cu zi. Cu o energie ce părea nemărginită, Richard căuta modalitatea prin care, dejucând vigilenţa cenzurii comuniste, să-şi poată publica scrierile. Una dintre cărţile sale a părăsit tipografia sub următorul titlu: „Hristos îi alungă pe capitalişti din templu.” Coperta colorată ilustra convingător scena evanghelică, adaptată la exigenţele vremii. Cartea era cumpărată deopotrivă de credincioşi şi necredincioşi. Doar că atunci când lectorul ingenuu ajungea la sfârşitul cărţii, se pomenea că Isus, Cel ce îmbrăţişase cauza celor sărmani şi obidiţi, îi alunga din templu şi pe comunişti, ba chiar şi pe creştini, cu biciul, fiindcă noi cu toţii am pângărit şi pângărim Templul lui Dumnezeu.

Ospăţul lui Belşaţar
La începutul ocupaţiei sovietice în România, comunismul se străduia să-şi mărească şi să-şi consolideze influenţa politică, în 1949, capii tuturor confesiunilor din ţară au fost invitaţi la o consfătuire în sala Marii Adunări Naţionale. Prezenţa patriarhului, a mitropoliţilor şi episcopilor, a conducătorilor bisericilor protestante era obligatorie. Postaţi sub un imens portret al lui Stalin, vorbitorii asigurau noul regim politic de nemărginita lor loialitate. Supralicitând, îl proslăveau pe Stalin, lăudându-1 entuziasmaţi ca pe vremea pro fetului Daniel, la marele ospăţ al regelui Belşaţar, când erau preamăriţi noii zei de aur şi argint, aramă, fier, lemn şi piatră. Au fost evocate până şi vasele de aur şi argint furate din Templul de la Ierusalim, locus-urile cele mai sacre ale Scripturii, ca să poată curge cât mai împlinit şuvoiul decla raţiilor de fidelitate: regimul sovietic, se zicea la marele ospăţ din Bucureşti, e întru totul biblic, deoarece înfăptuieşte împărăţia lui Dumnezeu pe care loan Botezătorul şi însuşi Fiul lui Dumnezeu o anunţaseră încă de-acum două mii de ani. Umbra secerei şi a ciocanului s-a proiectat pe crucea din Golgota. Fiecare creştin al ţării putea să afle din chiar gura profeţilor, în direct pe calea transmisiei radio, că societatea fără clase este însăşi împărăţia lui Dumnezeu. Graţie marelui şi gloriosului tovarăş Stalin, precum şi bunăvoinţei clasei muncitoare, s-a înfăptuit visul de milenii al omenirii, paradisul, egalitatea fiecărui individ. A sosit vremea răsturnării capitaliştilor, a exploatatorilor, aşadar: sus! în deplină unitate, fiindcă în curând porţile iadului vor fi zăgăzuite!
În sală era şi Richard şi împreună cu el, soţia lui, doamna Sabina. Ascultau, tăcuţi, entuziastul potop de vorbe. Doamna Sabina a vorbit prima:
- Richard, tu cât ai să mai rabzi pângărirea chipului lui Isus?
- Dacă iau cuvântul, tu nu vei mai avea soţ – i-a răspuns Richard.
- Nici nu am nevoie de un soţ laş – i-a întors-o pe loc femeia.
Richard s-a ridicat, s-a dus la microfon şi a mărturisit numele lui Hristos, Singurul căruia i se cuvine toată lauda, gloria şi preamărirea, în cer şi pe pământ.
Când a isprăvit, pentru câteva momente s-a aşternut o linişte deplină. După care s-a iscat o mare tulburare, microfonul a fost deconectat ca nu cumva să-şi mai continue discursul, iar transmisia radio a fost întreruptă cu stângăcie.
Am ascultat şi eu transmisia pe radioul meu… Deşi emisia a fost întreruptă, s-a mai auzit o clipă marea gălăgie, grăbita şi confuza delimitare a celor peste patru mii de capi bisericeşti de bărbatul cel temerar.

Mărturisirea şi dezlegarea păcatelor
În celula noastră exista un singur deţinut care, înainte de arestare nu era preot. Un „bob” de drept comun, între cei politici: drept pentru care el a fost numit şeful de cameră. Printre sarcinile sale se număra şi aceea de a ne ţine sub observaţie şi de a duce despre noi ştiri celor care n-au încetat nici în timpul detenţiei să ne chinuiască cu interogatorii şi umiliri. Savura, în mod vădit, şefia şi îi ţinea la curent pe comanditarii săi cu tot ce se întâmpla în celulă. Toţi îl dispreţuiau, nimeni nu vorbea cu el. în ce mă priveşte, n-am fost dispus să renunţ la el, am avut chiar mai multe tentative de a mă apropia de fiinţa umană care se ascundea în locul cel mai tăinuit al sufletului său. Prietenia noastră însă n-a durat mult.
Regula nescrisă a vieţii de puşcăriaş este „ajută-te pe tine însuţi”. Deţinuţii îşi peticeau lenjeria zdrenţuită, jachetele destrămate cu fâşii de pânză înguste, sfâşiate din cearceafuri ori feţe de pernă.
Fireşte, acest procedeu era strict interzis, însă nu putea fi împiedicat, fiindcă era greu de verificat. Eu eram un băiat atât de cuminte, încât nu m-au pretat niciodată la comiterea cu premeditare a groaznicului păcat al furtului. Odată însă, nevoia m-a determinat şi pe mine să cedez ispitei. Am şterpelit câţiva centimetri dintr-o faţă de pernă pe care n-o folosea nimeni. Amicul şef de cameră, pe care-1 păstoream cu vrednicie, m-a surprins, nu ştiu cum, asupra faptului. Nădăjduiam de la el oarecare cruţare, însă el a prins, nu-i aşa, un peşte mare şi nici prin gând nu-i trecea să-i dea drumul. A declarat, în faţa a 70-80 de preoţi: „Făţarnicul de Visky a furat din bunul statului, de aceea îşi va primi pedeapsa cuvenită”.
Nu de izolator m-am speriat, ci mai degrabă de faptul că am adus pângărire numelui Domnului. Acest gând mă chinuia cumplit. Aş fi preferat să mor. Imploram cu disperare: „Omoară-mă, Doamne! Am întinat numele Tău în faţa atâtor oameni care au auzit de Tine şi din gura mea!”… Am devenit deodată plin de căinţă şi dor de moarte. Cel mai greu îmi purtam ruşinea faţă de fraţii mei: eram în aceeaşi celulă cu preoţi care-mi erau apropiaţi, cu trei studenţi la teologie, cu un protopop unitarian, ba chiar şi cu profesori de la teologie.
În această stare de spirit bulversată, m-am de cis să mă mărturisesc: m-am dus la Richard, cu gând să găsesc vindecare pentru sufletul meu.
Mi-am deplâns păcatul în faţa lui şi am aşteptat declaraţia iertării venite de Sus. Richard nu s-a lăsat prea mult aşteptat şi a zis:
- Autorităţile te-au răpit de lângă familie, ţi-au luat totul, te-au privat de libertate condamnându-te la 22 de ani de muncă silnică şi temniţă grea, iar tu eşti acum, aici, în văzul tuturor, amărât pentru o fâşie de cârpă. Dar faptul că sunt oameni care din pricina ta sunt pe calea pierzaniei şi nu pot să audă de la tine evanghelia eliberării, nu te doare? Te frământă o pocăinţă falsă! Ar fi trebuit să furi faţa de pernă cu totul şi s-o împărţi cu alţii! De asta să te căieşti, că n-ai procedat aşa!
Atunci l-am înţeles pe Sfântul Augustin: e înşelătoarea pocăinţa în care nu ne doare păcatul comis împotriva lui Dumnezeu, ci e vătămat orgoliul nostru demascat şi atât de preţuita noastră pietate.

Episcopul şi preotul său
Richard a apărut pe neaşteptate la episcopul evanghelic, un sas din Sibiu, pentru spovedanie. A păşit în birou cu angoasă. Episcopul 1-a primit cu o explozie de bucurie, s-a ridicat de pe scaun şi i-a zis:
- Ce bine, Richard, că ai venit! Mă apasă un păcat greu şi aş vrea să ţi-l mărturisesc.
Şi episcopul a înşirat nişte păcate, tocmai pe acelea pe care voia Richard să i le mărturisească.

Nimeni
Comunitatea lui Richard s-a străduit să se pregătească din timp pentru ocupaţia sovietică. Au pregătit Biblii şi foi volante în limba rusă, ca să le distribuie printre soldaţi. Richard, care vorbea multe limbi, ştia şi ruseşte, în ultima etapă a războiului şi în perioada imediat următoare, la slujbele lui s-au perindat şi soldaţi ruşi, graţie dis­tribuirii curajoase şi perseverente a scrierilor.
Unul dintre soldaţi – să-l numim Ivan – a dovedit în scurt timp credinţă profundă şi înţelepciune. Citea cu sârguinţă Scripturile şi, cu zelul neofitului, ţinea la păstorul său sufletesc. Odată, Richard l-a întrebat:
- Ce crezi tu despre mine, Ivane?
Acesta i-a răspuns:
- Chiar azi am citit în Scriptură cuvintele apos tolului Pavel: „Cine este Apollo? Şi cine este Pavel? Nişte slujitori ai lui Dumnezeu, prin care aţi crezut; şi fiecare după puterea dată lui de Domnul… Eu am sădit, Apollo a udat, dar Dumnezeu a făcut să crească, aşa că nici cel care sădeşte, nici cel care udă nu sunt nimic”. Dacă ei nu contează, atunci ei sunt nimeni. Iar dacă şi Pavel şi Apollo sunt nimeni, atunci ce altceva aş putea eu crede despre fratele meu?
- Tu, Ivane, ai devenit într-un timp atât de scurt un credincios adult – a zis Richard, îmbrăţişându-şi copilul major.

Binţi
Timp de şase ani, în puşcărie, am trăit cu convingerea că familia mea, soţia şi copiii, au rămas în satul în care i-am lăsat pe 28 mai 1957, în noaptea celei de-a doua zi a Rusaliilor. N-am primit, niciodată, nici o veste despre ei. Nu-mi puteau trimite vreun pachet, ori scrisori, fiindcă eu n-aveam drept la ele. Cei cu condamnări de peste douăzeci de ani n-aveau drept de lucru, astfel că nu li se cuvenea nici pachetul lunar, de cinci kilograme, de acasă, în al şaptelea an de detenţie am aflat, în sfârşit, de la un preot unitarian readus la Gherla de undeva de la Canal ori din Deltă, că soţia mea, împreună cu cei şapte copilaşi (primul născut avea unsprezece ani), au fost deportaţi în Bărăgan.
Binţi, soţia lui Richard, care a stat şi ea doi ani la închisoare, era foarte preocupată de soarta celor prigoniţi. Vestea arestării noastre s-a răspândit pe calea undelor radioului Europa Liberă.
Binţi a decis că va organiza supravieţuirea familiei mele. Persoane necunoscute din Constanţa şi Bucureşti i-au căutat în pustietate, ajutându-i cu medicamente şi hrană. Severa supraveghere oficială a celor cu domiciliu forţat a îngreuiat teribil misiunea dar ei, îngerii trimişi de Binţi, au găsit întotdeauna posibilitatea de a lua legătura cu ai mei.
Când au putut părăsi cătunul-lagăr, întrucât nu aveau unde să se ducă, Binţi le-a oferit locuinţa lor din Bucureşti, să aibă un adăpost până se va contura ceva. Când, în sfârşit, şi-au găsit locul într-un cătun de lângă Satu-Mare, în care era preot fratele meu mai mare, Binţi le-a dat din casă tot ceea ce, gândea ea, poate folosi unei familii care nu are nimic. Le-a dat până şi butelia, în ciuda protestelor alor mei.
-O fac pentru mine, pretindea Binţi, citându-l pe preotul Isaia: „Când dai ultima ta îmbucătură celui flămând, atunci se va naşte din întuneric lumina ta”. La penultima îmbucătură încă nu, zicea ea, doar la cea din urmă.

http://www.richard-wurmbrand.ro/marturii/ferenc-visky-amintiri-despre-richard-wurmbrand/

Un apostol Pavel al Cortinei de Fier


Intamplarea s-a petrecut în 1966 în Filadelfia, USA. Era cea mai mare manifestatie populara de sustinere a Vietnamului.

 In piata plina de lume, a fost ridicata o tribuna, la care personalitati luau cuvantul pe rand. Ultima personalitate care luase cuvantul era un pastor presbiterian ce sustinea cu ardoare cauza comunismului. Dintr-o data un om zvelt cu parul carunt si privirea suparata a insfacat microfonul si a spus cu o voce convingatoare:
 "Voi nu stiti nimic despre comunism! Eu sunt doctor in comunism. Voi ar trebui sa fiti de partea victimelor si nu de cea a tortionarilor! "
"Dar ce inseamna doctor in comunism?" replica pastorul. "Iata dovezile mele!" raspunse personajul, ridicandu-si camasa. Pe piept si pe spate avea numeroase cicatrice si urme de rani.
Politia a intervenit si omul a fost arestat; el, care fusese arestat de nenumarate ori de politia comunista binecunoscuta in Romania: securitatea. Numele acelui om era Richard Wurmbrand si intrase doar de  cateva zile in USA. Acel moment precis al arestarii sale avea sa-l conduca in fata Comisiei pentru Securitate Interioara a Senatului american ca sa-si depuna marturia. A vorbit despre realitatea torturilor, a terorii si persecutiilor comuniste practicate contra religiei si despre utilizarea religiei pentru a-si atinge scopurile.
Brosura ce continea marturia sa a fost timp de trei ani cea mai vanduta publicatie dintre toate documentele guvernului american.

Tuesday, March 29, 2011

Dacă zidurile ar putea vorbi

La un moment dat, după multe întâlniri cu oameni areligioşi, religioşi, ortodocşi sau neortodocşi, atei, indiferenţi sau sălbăticiţi ideologic, mi s-a format o adâncă certitudine în inimă: dacă fiecare în parte s-ar apropia de credinţa ortodoxă, de Sfinţii lui Dumnezeu cu dorinţa de a vedea ce spun ei, este imposibil să nu se schimbe ceva în ei. Nu contează dacă unii nu ajung să se convertească sau se convertesc la Ortodoxie dar nu ajung să şi trăiască adâncimile de sfinţenie ale Bisericii Ortodoxe, ale Bisericii lui Dumnezeu. Însă, se va observa o modificare uluitoare a fiinţei lor, dacă vor să vină cu inimă doritoare, calmă, imparţială, să citească mai întâi, apoi să trăiască ortodox.
Astăzi am citit predicile pastorului Wurmbrand, editate la Bucureşti, cf. Richard Wurmbrand, “Dacă zidurile ar putea vorbi”, col. “Analele Pătimirii”, trad. din lb. franceză de Constantin Moisa, Ed. Stephanus, Bucureşti, 1995, 180p; şi am avut percepţia directă a suferinţei sale din închisoare, a multiplelor sale înjosiri de către torţionarii comunişti dar şi a iradierii lui de adâncimile credinţei ortodoxe. Am citit, ca să mă conving de un lucru. Am dorit să pipăi cu sufletul meu iradierea sufletului său din cuvinte şi să văd ce înseamnă schimbări fundamentale în sufletul său, care se cuprind în această carte.
De la primele predici am întâlnit un predicator admirabil, un predicator care ilustrează mult, care se confesează abrupt, care citează şi aduce în atenţia cititorului şi pe unii Sfinţi de-ai noştri, şi pe pseudo-sfinţi catolici şi personalităţile lor…un om care suferă dar vorbeşte, un om cu un simţ larg al comunicării şi al comentariului în acelaşi timp. De fapt aceasta a fost prima mea impresie. Când mă las dus de valul emoţiei citirii, văd numai particularităţile autorului, ale textului, formele verbale folosite, imaginile supletive, văd numai frumosul care îmi place…Însă, când trebuie să recalculez scrierea şi trebuie să fiu onest cu ea şi cu conştiinţa mea, să fac o evaluare onestă şi concisă, când mă uit la sfârşit, când mă uit la fundamentul teologic al scrierii şi la prezenţa de facto a adevărului în cuprinsul ei, observ că scrierea sa e şubredă la acest capitol esenţial, că ea m-a surprins dar nu m-a zidit teologic.
Nu am o poziţie personală defavorabilă faţă de carte! Cartea e foarte bine făcută, e admirabilă pentru cititorul protestant/neoprotestant. Este reprezentativă pentru ei. Are ceva din frivolitatea şi temperamentul extremelor care îi reprezintă pe “evanghelici”. Însă cartea în sine nu are un fundament teologic angajat, nu este o introducere într-o teologie clară, paradoxal-clară ci mai degrabă e o carte eveniment, e o carte flacără, care vrea să transmită starea unui om care uită starea sa riguros “eclesială” şi învaţă din experienţa pe care i-o îngăduie Dumnezeu şi din întâlnirea cu cei de altă credinţă decât el. Tocmai de aceea, încă din introducere, atenţionează pe cei care au un creştinism confortabil, de birou, de fotoliu, că el le vorbeşte în aceste predici ale sale despre un creştinism trăit între pereţi singuri, reci, la buza nebuniei, unde torţionarii te scuipă în gură şi urinează pe capul tău sau unde eşti sedat cu droguri ca să ai aprinderi sexuale. Vorbeşte despre multe lucruri în predicile sale, de la literatură la teologie, de la rădăcinile cuvintelor evreieşti şi greceşti la Evanghelie, într-o perspectivă teologică “nedogmatică”. De două ori în carte apare ideea că nu trebuie să avem sentinţe clare în materie de credinţă [p. 87 şi 176], în prima citaţie spunând: “Creştinismul meu este nedogmatic”. Însă nu e aşa: creştinismul său are rigoare “dogmatică” personală, însă în măsura în care vrea să aibă rigoare “dogmatică”, raportându-se subiectivist la realitatea Tradiţiei Bisericii Ortodoxe.
Avem de-a face cu predicile unui luteran care predică în manieră neoprotestantă. Nici nu e de mirare de ce editura Stephanus i-a editat cartea şi de ce, credincioşii neoprotestanţii români îi îmbrăţişează persoana şi opera. Probabil se recunosc foarte mult în maniera aceasta expozitiv-temperamentală, prin care se dinamizează un entuziasm în masă. Logica expunerilor sale este aceea de a înflăcăra pe credincioşi şi nu de a-i fundamenta teologic. Se sare de la una la alta, se mizează pe surprize, mai ales pe o erudiţie care se altoieşte pe Scriptură, se predică alert, însă fără a-ţi da prilejul să te adânceşti interior. Predicile sale escaladează emoţiile, te fac să treci printr-un şir întreg de emoţii şi de exclamaţii, te cuceresc prin evocări sau paralelisme, te duc în galop spre o stare de spirit entuziastă, dar nu te odihnesc, nu te lasă deloc să respiri. E un film cu o dramă într-o continuă derulare. Nici acest lucru nu e rău. E o carte specială, rostită între şase pereţi, rostită pentru oameni imaginari, o carte de rezistenţă în închisoare, dar şi o carte de dragoste, de evidenţiere a unor luminări aduse de suferinţă şi nădejde. În cazul unui eterodox, când vorbesc de luminări dumnezeieşti, mă refer la înrâuriri ale harului din afara lui. Într-o astfel de viaţă şi durere, cred că Dumnezeu l-a condus pe Wurmbrand spre Sine, spre înţelegerea vieţii ortodoxe, lucru pe care îl vom evidenţia în mod succint în acest articol.
De ce este Wurmbrand inconfortabil pentru un protestant sau pentru un neoprotestant, dacă îl citeşte cu atenţie, cu adâncime şi îi respectă particularităţile credinţei sale? Pentru că el iese din schema de calcul a Reformei. El s-a lăsat condus de Dumnezeu spre Ortodoxie, în puncte teologice unde a făcut experienţa falsităţii unor idei teologice ale “reformatorilor”. În carte, însă, nu merge până la capăt…Sursa

Predici Richard Wurmbrand

Pentru cei care vor sa asculte predicile lui Richard Wurmbrand, deasemenea citeva linkuri refgeritoare la viata si la activitatea acestuia:



http://cristianet.free.fr/predici/Wurmbrand/Wurmbrand.html
- istoria vieţii lui Richard Wurmbrand şi predici audio;
http://www.ceruldinnoi.ro/pages/Richard%20Wurmbrand.htm
- istoria vieţii lui Richard Wurmbrand;
http://www.tvr.ro/webcast/emisiuni.php?k=1&em=MEMORIALUL%20DURERII#text
- documentar video despre Richard Wurmbrand;
http://www.predici2.org/html2/nume.html
- predici audio MP3 rostite de Richard Wurmbrand;
http://en.wikipedia.org/wiki/Richard_Wurmbrand
- documentar în engleză despre Richard Wurmbrand.





RICHARD WURMBRAND
A fi nascut misionar - Tefania 3 v17 12.14 MB Download Fisier Asculta Online
A privi in sus - Estera 6 v1-14 23.59 MB Download Fisier Asculta Online
A-l vedea pe Dumnezeu - Exod 24 v9-11 18.18 MB Download Fisier Asculta Online
A-l vedea pe Isus - Evrei 12 v1 20.35 MB Download Fisier Asculta Online
A-ti da viata - Ioan 6 v53-61 21.07 MB Download Fisier Asculta Online
Ascultarea de Isus - Deuteronom 18 v9-1 22.81 MB Download Fisier Asculta Online
Ati pierde viata pentru Isus si lepadarea de sine - Matei 16 v24 18.97 MB Download Fisier Asculta Online
Boala dragostei - Cant. Can. 2 v1-5 20.96 MB Download Fisier Asculta Online
Boala dragostei - Cant. Can. 2 v5 20.75 MB Download Fisier Asculta Online
Bolnav de dragoste - Cant Can. 2 V 1-5 21.41 MB Download Fisier Asculta Online
Bucuria de a lua tristetile altora 1 - Ieremia 45 v1-5 11.01 MB Download Fisier Asculta Online
Bucuria de a lua tristetile altora II 8.45 MB Download Fisier Asculta Online
Bucuria slavei viitoare - Isaia 53 v4 12.64 MB Download Fisier Asculta Online
Calea lui Hristos - 3 Ioan v1-8 15.13 MB Download Fisier Asculta Online
Calificative sfinte - 3 Ioan v1-8 18.45 MB Download Fisier Asculta Online
Calificativele lui Dumnezeu I - 3 Ioan v1-8 10.78 MB Download Fisier Asculta Online
Calificativele lui Dumnezeu II - 3 Ioan v1-8 14.09 MB Download Fisier Asculta Online
Cantarea arcului - 2 Samuel 1 v17-27 17.07 MB Download Fisier Asculta Online
Carul de foc - 1 Cronici 28 v17-19 19.17 MB Download Fisier Asculta Online
Ce inveti de la viata? - 2 Petru 1 v13-14 19.74 MB Download Fisier Asculta Online
Chemare la misiune I 20.41 MB Download Fisier Asculta Online
Chemare la misiune II 11.28 MB Download Fisier Asculta Online
Cine este Dumnezeu? I - 1 Samuel 2 v1-3 21.51 MB Download Fisier Asculta Online
Cine este Dumnezeu? II - 1 Samuel 2 v1-3 20.73 MB Download Fisier Asculta Online
Clipa plecarii mele 11.46 MB Download Fisier Asculta Online
Copii lui Dumnezeu - Luca 2 v1-14 22.96 MB Download Fisier Asculta Online
Daca esti nimic poti misiona - Marcu 16 v15-16 12.70 MB Download Fisier Asculta Online
Darurile lui Dumnezeu - Iov 7 v1-10 21.59 MB Download Fisier Asculta Online
Datoria platita 14.54 MB Download Fisier Asculta Online
De ce avem necazuri? - Ioan 16 v31-32 24.31 MB Download Fisier Asculta Online
De la suferinta la iertare 23.55 MB Download Fisier Asculta Online
Domnul imparateste - Psalm 96 v10-13 22.01 MB Download Fisier Asculta Online
Dragostea - 1 Corinteni 13 v4-10 17.62 MB Download Fisier Asculta Online
Dragostea fara limita - Matei 26 v69-75 19.93 MB Download Fisier Asculta Online
Durerea Lui Dumnezeu I - Ieremia 8 v1-22, 9v 19.41 MB Download Fisier Asculta Online
Durerea Lui Dumnezeu II - Ieremia 8 v1-22, 9v 23.71 MB Download Fisier Asculta Online
Dureri si suferinta - Ieremia 45 v1-5 13.17 MB Download Fisier Asculta Online
Eu am necaz - e fals 16.34 MB Download Fisier Asculta Online
Familia Lui Isus - Matei 12 v30 14.88 MB Download Fisier Asculta Online
Gradina de langa locul suferintei - Evrei 11 v36-40, Ioan 19 v41 25.17 MB Download Fisier Asculta Online
Gradinile de langa Golgota 13.18 MB Download Fisier Asculta Online
Hristos poarta durerea omenirii - Luca 12 v35-38 19.87 MB Download Fisier Asculta Online
Icoane vii - Evrei 12 v1 20.26 MB Download Fisier Asculta Online
Identitate si comportament 17.79 MB Download Fisier Asculta Online
Imparatia tacerii - Habacuc 2 v20 24.96 MB Download Fisier Asculta Online
Importanta numelui de crestin - Luca 1 v57-66 22.68 MB Download Fisier Asculta Online
Inchis in inchisoare I - 1 Timotei 2 v1-7 17.87 MB Download Fisier Asculta Online
Inchis in inchisoare II 16.77 MB Download Fisier Asculta Online
Intoarcerea Israelului - Romani 11 v11-15 18.98 MB Download Fisier Asculta Online
Intrebari si raspunsuri I 21.97 MB Download Fisier Asculta Online
Intrebari si raspunsuri II 11.76 MB Download Fisier Asculta Online
Intrebarile suferintei - 1 Petru 1 v11-14 9.38 MB Download Fisier Asculta Online
Isus ca Mijlocitor - Marcu 15 v21-28 16.67 MB Download Fisier Asculta Online
Isus si tu - mesageri ai Tatalui - Ioan 20 v21 8.53 MB Download Fisier Asculta Online
Isus un nume mai presus - Fap. Ap. 10 v42-48 18.53 MB Download Fisier Asculta Online
Iubirea care iarta si uita 9.90 MB Download Fisier Asculta Online
Laudati si binecuvintati pe Dumnezeu - Luca 24 v53 10.97 MB Download Fisier Asculta Online
Lepadarea de sine - Matei 16 v24 18.74 MB Download Fisier Asculta Online
Lucruri nescrise 21.09 MB Download Fisier Asculta Online
Manase 10.12 MB Download Fisier Asculta Online
Mantuirea poporului Israel - Zaharia 12 v10 22.94 MB Download Fisier Asculta Online
Maretia lui Dumnezeu - Romani 10 v1-11 21.94 MB Download Fisier Asculta Online
Martirii secolului XX 1 - Estera 6 v3 24.75 MB Download Fisier Asculta Online
Martirii secolului XX 2 - Luca 13 v35 17.36 MB Download Fisier Asculta Online
Marturia 9.72 MB Download Fisier Asculta Online
Mesaj I - Psalm 102 v19-21 12.56 MB Download Fisier Asculta Online
Mesaj II 12.23 MB Download Fisier Asculta Online
Nadejdea slavei - Coloseni 1 v26-28 20.32 MB Download Fisier Asculta Online
Nascut pentru suferinta - Marcu 8 v34-38 21.38 MB Download Fisier Asculta Online
Nastere si zamislire I 8.89 MB Download Fisier Asculta Online
Nastere si zamislire II 18.05 MB Download Fisier Asculta Online
Nasterea din nou si inchinarea - Ioan 3 v3-8 19.27 MB Download Fisier Asculta Online
Nasterea mintuitorului Isus - Luca 2 v1-14 23.31 MB Download Fisier Asculta Online
Nebunia lui Dumnezeu - 1 Corinteni 1 v24-31 20.61 MB Download Fisier Asculta Online
Nimic nu se schimba - Psalm 143 v10 21.69 MB Download Fisier Asculta Online
Nobletea Suferintei - Plangerile lui Ieremia - 1 v10 26.98 MB Download Fisier Asculta Online
Nu cumva sunt eu? - Matei 26 v21-22 21.79 MB Download Fisier Asculta Online
O cina cu nimic - Matei 26 v26-28 15.28 MB Download Fisier Asculta Online
Omul ascuns al inimii - Luca 24 v36-53 23.88 MB Download Fisier Asculta Online
Opriri in Biblie - Psalm 3 v5-8 21.71 MB Download Fisier Asculta Online
Picatura - Matei 12 v30 13.65 MB Download Fisier Asculta Online
Pregateste-te de intalnire - 2 Timotei 4 v5-8 19.18 MB Download Fisier Asculta Online
Pregatirea pentru moarte - Matei 27 v45-49 23.38 MB Download Fisier Asculta Online
Pregatiti pentru moarte - Evrei 9 v27 16.09 MB Download Fisier Asculta Online
Preoti dupa inima lui Dumnezeu - 1 Samuel 2 v1-3 21.07 MB Download Fisier Asculta Online
Rabdarea - Iov 7 v17-18 17.67 MB Download Fisier Asculta Online
Relatia cu Isus - ucenicia - Matei 12 v50 14.52 MB Download Fisier Asculta Online
Remediu la suferinta 24.86 MB Download Fisier Asculta Online
Roade minunate - Matei 3 v10 24.43 MB Download Fisier Asculta Online
Rostul suferintelor - Fapt. Ap. 17 v1-3 25.42 MB Download Fisier Asculta Online
Sa nu vi se tulbure inima - Ioan 14 v1-2 23.28 MB Download Fisier Asculta Online
Schimbarea drumului - Psalm 124 v1-8 20.66 MB Download Fisier Asculta Online
Secrete ale limbii ebraice - Romani 11 v13-15 18.16 MB Download Fisier Asculta Online
Sfinta sfintelor - 1 Cronici 28 v17-19 23.72 MB Download Fisier Asculta Online
Sfintii lui Cristos - Fap. Ap. 1 v1-3 20.90 MB Download Fisier Asculta Online
Sfintii Suferintei - marturii din temnite - Luca 12 v15-21 26.84 MB Download Fisier Asculta Online
Suferinta si post - 1 Petru 1 v10-16 25.63 MB Download Fisier Asculta Online
Surprizele lui Dumnezeu I 10.17 MB Download Fisier Asculta Online
Surprizele lui Dumnezeu II 9.14 MB Download Fisier Asculta Online
Taine ascunse 21.14 MB Download Fisier Asculta Online
Taine nescrise - Efeseni 3 v1-11 23.54 MB Download Fisier Asculta Online
Tainele lui Dumnezeu - Fap. Ap. 1 v1-3 21.25 MB Download Fisier Asculta Online
Templul inimii - Luca 24 v53 12.36 MB Download Fisier Asculta Online
Uitare - cel care produce uitare 23.01 MB Download Fisier Asculta Online
Un craciun real - 2 Cronici 33 v1-16 25.52 MB Download Fisier Asculta Online
Un mesaj al iertarii - Ioan 6 v53-61 20.90 MB Download Fisier Asculta Online
Vazatorii vad Cartea Vietii - Neemia 10 v15-27 17.23 MB Download Fisier Asculta Online
Viata de familie - 1 Corinteni 11 v11-12 22.01 MB Download Fisier Asculta Online
Zile frumoase - Luca 1 v26-28 18.94 MB Download Fisier Asculta Online
Ziua plecarii - 2 Timotei v2-8 17.24 MB Download Fisier Asculta Online

Dragostea

01 - Dragostea - Ioan 20 v21 7.67 MB Download Fisier Asculta Online
02 - Dragostea - 1 Ioan 4 v8 15.32 MB Download Fisier Asculta Online
03 - Dragostea - 1 Ioan 4 v8 15.62 MB Download Fisier Asculta Online
04 - Dragostea - 1 Ioan 4 v8 17.80 MB Download Fisier Asculta Online
05 - Dragostea - Matei 26 v69-74 17.85 MB Download Fisier Asculta Online